fbpx

Συνέντευξη της Συγγραφέα του βιβλίου “Ο κόκκινος δράκος”, Φωτεινής Χούμα

 1. Η παρουσία σας στο χώρο του βιβλίου σηματοδοτείται από ένα δυνατό θέμα : την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου… Θεωρείτε ως εκπαιδευτικός ότι τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν ένα τόσο δύσκολο θέμα;
  Θεωρώ ότι αφενός είναι ένα λεπτό και δύσκολο θέμα για την παιδική ψυχή, αφετέρου είναι μια κατάσταση που δυστυχώς στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην πόλη μας έχει αυξητικές τάσεις. Συνεπώς, ως εκπαιδευτικός και γονέας πιστεύω ότι τα παιδιά ακόμη και από τη νηπιακή ηλικία, προσαρμοσμένο  στην αντιληπτική τους ικανότητα μπορούν και πρέπει  να διαχειριστούν αυτό το θέμα, εφόσον από την πλευρά μας  όμως ως ενήλικες και ειδικοί εισάγουμε μια τέτοια  δύσκολη κατάσταση στην καθημερινότητα τους, με τρόπο αλληγορικό , ώστε να ενταχθούν τα παιδιά σταδιακά σε μια τέτοια συνθήκη χωρίς να  προκαλέσουμε τον τρόμο.
 2. Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει σε ένα «θηρίο» ή αλλιώς σε ένα «τέρας» … Είναι τελικά ο παιδικός καρκίνος ένας τέρας που αντιμετωπίζεται;
  Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας διαπλέκεται αλληγορικά στο παραμύθι με τη μορφή ενός δράκου. Όταν χτυπάει την πόρτα ενός μικρού παιδιού σίγουρα στέκεται μπροστά του ως τέρας, ως δράκος. Είναι γεγονός, ότι δεν κατορθώνουν όλα τα παιδιά να τον νικήσουν αλλά το ενθαρρυντικό είναι, ότι σύμφωνα πάντα με στοιχεία που προκύπτουν από τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας, σήμερα 4 στα 5 παιδιά οδηγούνται στη νίκη του δράκου.
 3.  Η παρουσίαση του βιβλίου σας σε τι αποσκοπεί, ποιος είναι ο κύριος στόχος σας ;
  Η παρουσίαση του παραμυθιού έχει ως στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου πλέον πρέπει να  ξεπεραστεί το ταμπού του καρκίνου. Θα πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι η νόσος δεν είναι μεταδοτική, ότι το παιδί που νοσεί δεν είναι μόνο του σε αυτή τη μάχη, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του συνόλου και ότι ο παιδικός καρκίνος είναι μία κατάσταση που το παιδί μπορεί να συναντήσει στο στενό του οικογενειακό περιβάλλον.   Φυσικά ο χαρακτήρας της παρουσίασης είναι φιλανθρωπικός αφού μέρος των εσόδων από την πώληση του κάθε βιβλίου θα διατίθενται για τις ανάγκες της ΦΛΟΓΑΣ.
 4. Η υποστήριξη του Συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» επιβεβαιώνει το
  σπουδαίο της έργο ;
  Η ΦΛΟΓΑ είναι ένας σύλλογος που αποτελείται από γονείς παιδιών που νόσησαν. Είναι μια μεγάλη οικογένεια που στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα των παιδιών. Συγκεκριμένα, παρέχει μόνιμη κατοικία για όσο διάστημα απαιτείται για τις θεραπείες των μαχητών, φροντίζει να  εξασφαλιστούν πρωτόκολλα θεραπειών από Αμερική, πληρώνει γιατρούς και ακριβά μηχανήματα διαγνωστικών εξετάσεων στα ογκολογικά της Αθήνας και γενικά έχει πάντα τις κεραίες της ανοιχτές σε όποια οικογένεια την χρειαστεί, ανεξαρτήτου κοινωνικοοικονομικής κατάστασης με την ενεργό δράση της  αξιόλογης εκπροσώπου στην πόλη μας, την κ. Ντίνα Τριανταφύλλου.
 5. Ο «Κόκκινος Δράκος» είναι το πρώτο σας βιβλίο.Θα ακολουθήσει κι άλλο συγγραφικό σας εγχείρημα ;
  Η ιδιότητα μου ως εκπαιδευτικός και  η εμπειρία μου στη δημόσια εκπαίδευση τα είκοσι δύο χρόνια της θητείας μου, είναι σίγουρα ένα σοβαρό κίνητρο για να συνεχίσω να γράφω και να πραγματεύομαι θέματα που πρέπει να εισάγουμε στην εκπαίδευση και στην κοινωνία μας γενικότερα. Τα παιδιά άλλωστε είναι η τελευταία μας ελπίδα για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της εποχής μας κι εμείς ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε αυτόν το σκοπό.
 6. Ως εκπαιδευτικός θεωρείτε ότι τα παιδιά προσεγγίζουν ευαίσθητα και δύσκολα θέματα με ένα βιβλίο; Και πως κατακτάται η σχέση αυτή ;
  Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αποτελεί επένδυση ζωής. Με την ανάγνωση ενός βιβλίου που πραγματεύεται ιδιαίτερα θέματα σαν το θέμα του Κόκκινου Δράκου, κινητοποιείται ένας σημαντικός μηχανισμός δημιουργικής μάθησης που διαθέτει το παιδί: η φαντασία. Ανακαλύπτει έννοιες και μηνύματα που δεν μπορεί να αντιληφθεί με ρεαλιστικό τρόπο. Η αλληγορία που κρύβεται στο περιεχόμενο των βιβλίων οδηγεί στον προβληματισμό και στην ενσυναίσθηση. Το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες, ανακαλύπτει συναισθήματα, λύνει απορίες και ανακουφίζεται από άγχη που ίσως το ταλαιπωρούν και δεν μπορεί με άλλο τρόπο να τα διαχειριστεί. Ο εκπαιδευτικός στο σημείο αυτό καλείται να γίνει ο συνοδοιπόρος του παιδιού στην ανάγνωση ενός βιβλίου που αναφέρεται σε δύσκολα θέματα της εποχής, με σκοπό να το εξοικειώσει με την κοινωνική πραγματικότητα.

Ο Κόκκινος Δράκος καραδοκεί καθημερινά σε χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο για να τα πονέσει, να τα χτυπήσει χωρίς οίκτο και να τα οδηγήσει στην απελπισία και στο σκοτάδι. Ο πόλεμος δεν είναι εύκολος και οι μάχες σκληρές, αλλά υπάρχει πάντα μία ΦΛΟΓΑ ελπίδας και δύναμης τόσο βαθιά ριζωμένη στις παιδικές ψυχές. Τα παιδιά με το αστείρευτο πείσμα τους, τη γενναιότητα και τη θέληση για ζωή συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους και ενωμένα σε μία γροθιά, κερδίζουν πίσω τη ζωή.

Μία αληθινή ιστορία που μόνο μηνύματα αισιοδοξίας και χαράς μπορεί να μεταδώσει στα παιδιά όλου του πλανήτη. Γιατί μόνο η ατσαλένια θέληση των μικρών παιδιών μπορεί να νικήσει το σκοτάδι και να φέρει το φως στα παιδικά προσωπάκια τους.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις διατίθενται για τις ανάγκες της ΦΛΟΓΑΣ (Σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες).

Μοιραστείτε αυτό το στοιχείο:

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας